-

-
Darmowe rozliczanie PIT możliwe dzięki firmie PITax.pl Łatwe podatki.

wtorek, 19 stycznia 2016

SPS Pro-Europa i SDK " Tęcza" zorganizowało spotkanie seniorów z dietetykiem.



W dniu 18 stycznia 2016 roku w SDK „Tęcza” przy Alei Niepodległości w Tychach o godzinie 17.00 kilkunastoosobowa grupa seniorów uczestniczyła w zajęciach zorganizowanych przez Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły Pro - Europa i Spółdzielczy Dom Kultury „Tęcza”. Wykład z prezentacją zdrowej żywności prowadziła dietetyk mgr Barbara Malina - Kozak. Zajęcia prowadzone były ze środków własnych stowarzyszenia pochodzących z 1% podatku dla OPP.



Uczestnicy otrzymali pełną informacje dotyczącą jakości, wartości odżywczych produktów oraz porad dotyczących łączenia  i wykonywania potraw ze zdrowej żywności. W miłej atmosferze odbyła się degustacja przygotowanych dań:
  • pasztetu sojowego z pomidorami
  • gulaszu z grzybami
  • ciasta bananowego





 Po zakończeniu degustacji każdy uczestnik otrzymał przepis degustowanych potraw oraz adres http://karmnik-zdrowia.blogspot.com/ gdzie można skorzystać z nowości i porad prezentowanych przez dietetyk mgr Barbarę Malina - Kozak


Oto przepisy degustowanych potraw.

I PASZTET SOJOWY Z POMIDORAMI
Składniki:
  • 200g suchych nasion soi 
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 małe cebule
  • 20g suszonych grzybów
  • 1 mała grahamka
  • 4 suszone pomidory
  • 2 jajka
  • 0,4 kg pomidorów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ główki czosnku
  • pieprz, odrobina soli, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:

Soję zalać wodą i moczyć przez całą noc. Po tym czasie przecedzić, wypłukać, zalać wodą i gotować ok 1 godzinę. Czosnek (nie obierać!!!!)upiec w piekarniku nagrzanym do 200oC, przez 20 minut. W międzyczasie na oleju zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi pomidorami, dodać startą włoszczyznę, dusić ok 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda, pokroić w kostkę, dorzucić do włoszczyzny, dusić 15 minut. Grahamkę namoczyć w wodzie. Soję odcedzić, ostudzić. Włoszczyznę, soję, grahamkę zmielić w maszynce, dodać jajka, przeciśnięty przez praskę upieczony czosnek, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć do prostokątnej formy (ja użyłam o wymiarach 15x27 cm) posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 60 minut.


II GULASZ Z GRZYBAMI
Składniki: (4 porcje)

  • 400g gulaszowego z indyka 
  • 250g kurek 
  • 20g grzybów suszonych namoczonych w gorącej wodzie 
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 
  • 2 małe marchewki (120g) pokrojone w plasterki 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • ½ łyżeczki posiekanego imbiru 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 1 płaska łyżka mąki 
  • pieprz, listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, mielona słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:

Gulaszowe z indyka przełożyć do miseczki, wymieszać z 1 łyżeczką oleju rzepakowego, posiekanym imbirem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, pieprzu i słodkiej czerwonej papryce. Odstawić na ok 1 godzinę. Na drugiej łyżeczce zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę poddusić, dodać wcześniej zamarynowane mięso, podsmażyć ok 5 minut, następnie zlać ½ szklanki wody. Dodać kurki i suszone grzyby, dolać gorącej wody (ok ½ szklanki), listek laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok 30 minut. Z mąki i wody zrobić zawiesinę, dodać do gulaszu i wymieszać. Doprawić do smaku.
III CIASTO BANANOWE
Składniki:

  • 4 dojrzałe banany 
  • 25g syropu z agawy 
  • 50g cukru trzcinowego 
  • 75g miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 
½ opakowania cukru waniliowego 
  • 50g otrębów pszennych 
  • 60g mąki pszennej 
  • 60g mąki pszennej razowej 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody

Dodatkowo:
1 łyżka zarodków pszennych 
1 łyżeczka miękkiego masła
Sposób przyrządzenia:

Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Zmiksować na jednolitą masę z cukrem, jajkiem, pastą waniliową, cukrem trzcinowym i masłem. W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty (mąki, otręby, sól, sodę). Do miski z bananami dodać sypkie produkty i delikatnie wymieszać. Keksówkę posmarować masłem i posypać zarodkami pszennymi. Wylać ciasto wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) przez ok 1 godzinę.